077-39 86 895   Horst   076-85 03 785   Breda
Wat is acupunctuur? Waarom acupunctuur? Wat bieden wij?
Onze specialisaties Diverse klachten
Een consult Acupunctuur Moxa Chinese kruiden QiGong / TuiNa / Cupping

Het voorjaar volgens de Chinese geneeswijze

Wat zijn de seizoensgebonden klachten in het voorjaar ?

 

Voorjaarsmoeheid, hooikoorts, stress, en hoofdpijn.

 

De achtergrond volgens de Chinese geneeswijze

In de Chinese geneeswijze werken we met meridianen. Meridianen zijn energiebanen waarlangs de Qi door het lichaam circuleert en naar de bijbehorende organen wordt getransporteerd. De meridianen vormen een aaneengesloten systeem met een heleboel drukpunten, ook wel de acupunctuurpunten genoemd. Elk meridiaan is gekoppeld aan een orgaan. Wanneer in de Chinese geneeswijze wordt gezegd: de Lever is in disbalans, dan wordt de energetische samenhang bedoeld en niet (alleen) het orgaan zelf. Westers gezien kan de lever geheel gezond zijn.

In de Chinese geneeswijze bestaat er een theorie die de Vijf-Elementen wordt genoemd (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water). Het voorjaar is nu begonnen; dit is de tijd van het Houtelement, daarbij horen de meridianen Lever en Galblaas, ze zijn erg gevoelig voor wind.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen ?

Voorjaarsmoeheid ontstaat meestal door te veel vet en verontreiniging van het lichaam, waardoor de vrije Qi stroom van de lever nauwelijks kan stromen, dit heet een Lever-Qi stagnatie. Door middel van acupunctuur kan de Qi weer gaan stromen.

Het element Metaal is in het voorjaar op z'n zwakst (Longen) en kan wat ondersteuning gebruiken. Hooikoortsklachten zijn vaak een uiting van zwakte van Long- en Levermeridiaan. Deze klachten kunnen goed worden behandeld met acupunctuur.

Naast het plaatsen van dunne naalden op specifieke acupunctuurpunten, kunnen andere acupunctuurtechnieken worden ingezet afhankelijk van het behandelplan; bijvoorbeeld moxa, Chinese kruiden, cupping, dr. Ho elektrostimulator.

 

Wat kunt u zelf doen?

Een tip om de Longenergie te beschermen:  draag ook in de lente voldoende kleding! In Nederland zijn veel mensen geneigd om meteen na de winter minder kleding te dragen, terwijl de temperatuur zeer verschillend kan zijn, denk ook aan een shawl.

Hierbij wat voorbeelden van voedingsprodukten die een leverontspannende, versterkende en harmoniserende werking hebben; bloemkool, broccoli, zuurkool, raapstelen, ananas, radijs, witlof, rijst, kip, basilicum, kurkuma, gember.

Eet met de seizoenen mee.....dan voelt u zich fit! Wij wensen u een prettig voorjaar!


Terug naar overzicht
Horst

Doolgaardstraat 42
5961 TS Horst
077 398 68 95
06 54 72 70 21

Breda

Liesbosstraat 68
4813 BE Breda
076 850 37 85

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 08.30 tot 18.00 uur.
Dinsdag, woensdag en vrijdag tot 20.30 uur mogelijk.

info@li-ren.nl